Spring naar inhoud

Biografie

Gitarist, Yogi en schrijver Jan Kuiper is gezegend met een onuitputtelijke hoeveelheid energie, optimisme en geluk. Naast een succesvolle carrière als gitarist met zijn band The Five Great Guitars, kun je hem ook een autoriteit noemen op het gebied van Yoga, Meditatie, Zen en Boeddhisme. Als schrijver publiceert hij ieder jaar een nieuw boek waarin richting wordt gegeven aan een ieder die zo zinvol en gelukkig mogelijk probeert te leven. Op een vraag van een leerling, 'Wat is de allermooiste asana (yogahouding)?', antwoordde hij: 'Dit leven zelf!'

Muziek
Jan Kuiper reisde de afgelopen 40 jaar over de hele wereld als Jazz gitarist. Zijn gitaarcarrière begon op zijn 15de toen hij voor het eerste een gitaar in handen kregen. Op zijn 20ste maakt hij de keuze om professioneel gitarist te worden. Gitaarspelen is voor hem een nooit aflopend proces van oefenen en doen wat je moet doen. Hij gaat uit van het principe dat de allerbeste muziek wordt gemaakt zonder de inbreng van de ego. Alleen dan spreekt de muziek recht het hart van de musicus en raakt het de ziel van der luisteraars. Dan wordt muziek het leven zelf.

Yoga handen
Sinds 1999 is Jan Kuiper naast musicus ook een fervent beoefenaar van Yoga. Als Yogi volgde hij lessen bij alle grote meesters van deze tijd, o.a. Robert Boustany en David Swenson. De combinatie van Yoga en Muziek heeft hij prachtig samengebracht in het concept Yoga in Concert: yogalessen in het theater met livemuziek. Daarnaast geeft hij al enkele jaren Yoga op het Strand tijdens het Oerol Festival op Terschelling dat elk jaar in juni plaatsvindt.

Schrijven
In 2013 publiceerde Jan Kuiper, in eigen beheer, zijn eerste boek over Yoga, Muziek, en Meditatie: Leven met een glimlach. In het najaar van oktober verscheen bij Uitgeverij Noordboek Bomen van Kristal, een aangrijpend verhaal over borstkanker, liefde en vergankelijkheid.